preskoči na sadržaj
Vijesti

Posjet osmih razreda Vukovaru – 2017.

Ministarstvo branitelja i Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provode projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Cilj projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske.

Osmi razredi  su sa svojim razrednicama Ivanom Grandić Komljen, Bojanom Vukičević i profesoricom povijesti Boženom Škarica posjetili Vukovar.


Prvoga dana, 12.4. 2017., učenici su posjetili  Muzej vučedolske kulture gdje su   upoznali obilježja života i postignuća vučedolske kulture, kao i Gradski muzej Vukovar – dvorac Eltz, gdje su razgledali stalni postav. Obišli su Križ na ušću Vuke u Dunav, djelo kipara Šime Vidulina, koji je 1998. godine podignut u čast i slavu svim poginulima za slobodu Hrvatske.

Nakon toga  poslušali su predavanja uz prezentacije na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar te čuli o značenju pojedinih akcija i operacija u obrani Vukovara. Terenska nastava prvog dana završila je Školom mira i  kvizom znanja s pitanjima o Vukovaru i herojskoj obrani grada. Našu školu predstavljali su učenici Lucija Vujnović (8.A) i Nikola Đerek (8. B) i upravo su oni pokazali najbolje znanje te osvojili prvo mjesto.  

Zahvalu našoj školi za osvojeno 1. mjesto u kvizu znanja  uručio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i gost predavač Škole mira.

Drugoga dana posjetili smo memorijalne lokalitete na širem području Vukovara. Prvo smo obišli Spomen - dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te poslušali predavanje o važnosti te ceste i o razlozima zbog kojih je ovo područje proglašeno Grobljem tenkova. Ostali lokaliteti koje smo posjetili bili su: „Kukuruzni put” - „Put spasa“, Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica '91., Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata i Masovna grobnica „Ovčara“, mjesto gdje su ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje vukovarske bolnice. Tamo smo jednominutnom šutnjom odali počast svim žrtvama Domovinskoga rata. Posjetili smo i simbol grada Vukovara i ratnih stradanja - Vodotoranj, kao i MCDR Vukovar  -  bivšu vojarnu 204. VU brigade.

Ovaj nas je posjet Vukovaru zasigurno oplemenio i obogatio, puno smo toga vidjeli, doživjeli i naučili. A cilj ovog projekta upravo je i bio u tome da saznamo što se dogodilo u Domovinskom ratu i čuvamo sjećanje na herojski grad Vukovar i sve koji su poginuli braneći ga.

Završimo kratkom pričom Siniše Glavaševića, hrvatskoga književnika, novinara i ratnog izvjestitelja iz opkoljenog Vukovara koji je ubijen na Ovčari 20. studenog 1991. godine.

PRIČA O GRADU

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vesna Čavka   datum: 8. 5. 2017.

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


e-Dnevnik

Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

 

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike


 


VIDEO

PROTIV NASILJA JA DIŽEM GLAS

IGROKAZ-PRIČA IZ SUSJEDSTVA

UNICEF


Anketa
Koje polugodište unutar školske godine vam je draže?
Korisni linkovi

 

preskoči na navigaciju